NuVena Yeast 700g - Drożdże Saccharomyces cerevisiae dla koni Zobacz większe

NuVena Yeast 700g - Drożdże Saccharomyces cerevisiae dla koni

NVSU.YEAPR0070v1

35,00 zł


Wysyłka do 3 dni roboczych od potwierdzenia płatności.


Wyjątkowe właściwości drożdży Saccharomyces cerevisiae sprawiają, że mają one pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu, a w szczególności funkcjonowanie układu pokarmowego. Poprawiają wykorzystanie paszy, polepszają wygląd sierści i kopyt, maja wpływ na układ nerwowy i sprzyjają nabudowywaniu masy mięśniowej.

Więcej informacji

Szczep Saccharomyces cerevisiae został wielokrotnie przebadany udowadniając swoje pozytywne działanie na konie. Drożdże te polepszają strawność paszy, a także jej wartość odżywczą i smak.

Mają pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu, a w szczególności funkcjonowanie układu pokarmowego. Zapobiegają zaburzeniom równowagi mikroflory jelitowej związanym z nagłymi zmianami diety.

 

Drożdże paszowe cechy charakterystyczne:

- wysoka zawartość białka

- naturalne źródło witamin z grupy B

- wysoka zawartość związków biologicznie czynnych, takich jak β-glukany, mannanooligosacharydy i nukleotydy

- mają działanie prebiotyczne, odżywiają bakterie układu pokarmowego

- zwiększają strawność paszy poprzez poprawę stawności włókna

- neutralizują mykotoksyny

- pozytywnie wpływają na cechy morfologiczne błony śluzowej przewodu pokarmowego

 

 

Kiedy stosować?

- u koni zbyt chudych i z tendencją do chudnięcia

- koni mających trudność z odbudową masy mimo stosowania zbilansowanego żywienia i dużych dawek paszy

- u koni nadmiernie pobudliwych, spalających się

- przy podaży słabej jakości siana

- u klaczy laktujących

- w sytuacjach stresowych

- przy problemach z apetytem

- przy problemach z trawieniem, skłonnością do biegunek, kolek

- w trakcie zmiany paszy

- z probiotykiem przy odbudowie flory bakteryjnej jelit po biegunkach lub zabiegach operacyjnych (morzyskowych)

- przy spadku odporności

 

Działanie drożdży:

Polepszające trawienie – drożdże są naturalnym prebiotykiem, czyli pokarmem dla bytujących w układzie pokarmowym korzystnych bakterii. Tym samym przedłużają ich żywotność i umożliwiają namnażanie się. Dobra kondycja flory bakteryjnej jelit sprzyja bardziej efektywnemu trawieniu; rozkładowi i wykorzystaniu włókna, a także lepszej syntezie aminokwasów.

Stabilizacja pH przy skarmianiu dużej ilości zbóż – niekorzystne zmiany pH w jelicie grubym występują przy skarmianiu dużych ilości pasz wysokocukrowych (wysokoskrobiowych). Żołądek i jelito nie są w stanie przetworzyć i odpowiednio przygotować komponentów wysokoskrobiowych przed trafieniem do jelita grubego, w efekcie czego dochodzi do niepożądanej fermentacji mikrobiologicznej. Taka fermentacja powoduje namnażanie bakterii kwasu mlekowego, co prowadzi do niekorzystnego obniżenia pH jelita grubego. To z kolei wpływa negatywnie na żywotność bakterii trawiących włókno (tzw. dobrych bakterii). Zmiany pH jelita grubego mogą powodować kolkę, ochwat i zwiększoną akumulację gazów, gdy przejmują ją liczne bakterie produkujące mleczan. Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały, że u koni karmionych dietą bogatą w skrobię przy skarmianiu drożdży paszowych poziom kwasu mlekowego był niższy, a pH jelita ślepego wyższe.

Masa mięśniowa – białko drożdży dostarcza aminokwasów egzogennych, poprawiających przyswajanie i przetwarzanie białka. Białko średniej jakości zawarte w pożywieniu takim, jak siano czy pasze przeciętnej jakości będzie lepiej wykorzystywane w połączeniu z drożdżami.

Wyciszenie – z uwagi na dużą zawartość witamin z grupy B drożdże uznawane są ze swojego pozytywnego wpływy na układ nerwowy, a także metabolizm.

Kondycja skóry, włosów i kopyt – wysoka zawartość białka o dobrym profilu aminokwasowym i dobrej biodostępności. Aminokwasy są budulcem tkanki łącznej, skóry i jej wytworów, więc odpowiednia ilość i jakość białka w pożywieniu może pozytywnie wpływać na te obszary organizmu. Ponadto witaminy z grupy B, szczególnie biotyna, ale także witamina B1, B2, B6 oraz B12 mają wpływ na poprawny metabolizm skóry i jej wytworów.

Apetyt – większość koni lubi smak drożdży, więc mogą one wspomagać spożywanie paszy u niejadków. Przyczyną zaburzenia apetytu często jest słaba kondycja flory bakteryjnej jelit lub/ i niedobory witamin z grupy B. Oba te aspekty poprawia suplementacja drożdży.

Skład i analiza

Skład: 100% drożdże Saccharomyces cerevisiae

 

Składniki w 1 kg:

Energia strawna 12-14 MJ

białko surowe 43 %

tłuszcz surowy 5 %

włókno surowe 10 %

popiół 3 %

lizyna 1,5 %

Zalecane dawkowanie

Dawkowanie:

Konie duże (500 kg):

- 50 - 100 g dziennie w suplementacji profilaktycznej

- u koni z problemami trawiennymi dawka inicjująca przez 5 dni 2x35 g, następnie przez 14 dni 2x100 g i kontynuować w dawce podstawowej 50 g.

Małe konie i kuce proporcjonalnie mniej.

W celu wyciszenia koni nerwowych, nadreaktywnych podawać drożdże razem z magnezem.

U koni z biegunką, luźnym kałem, kolkujących podawać drożdże razem z probiotykiem Biogen K.


Jedna miarka zawiera ok 30g preparatu.

 

 

Stosowanie:

Dodawać do paszy. Może być zwilżona bezpośrednio przed podaniem.

Wprowadzać do diety stopniowo.

 

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po użyciu szczelnie zamknąć.

Opinie

Napisz opinię

NuVena Yeast 700g - Drożdże Saccharomyces cerevisiae dla koni

NuVena Yeast 700g - Drożdże Saccharomyces cerevisiae dla koni

Wyjątkowe właściwości drożdży Saccharomyces cerevisiae sprawiają, że mają one pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu, a w szczególności funkcjonowanie układu pokarmowego. Poprawiają wykorzystanie paszy, polepszają wygląd sierści i kopyt, maja wpływ na układ nerwowy i sprzyjają nabudowywaniu masy mięśniowej.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: